maanantai 28. syyskuuta 2009

Betlehem

Ei voi olla ihmettelemättä miten kaksi maailmaa on niin yhdistynyt ja erottautunut toisistaan näinkin pienessä maassa. Olemme tällä viikolla nähneet arabikulttuuria niin Israelissa kuin Palestiinassakin.
 
Sekä juutalaisten että arabien kulttuurit ovat vahvoja ja oma identiteetti on todella tärkeää molemmille kulttuureille. Kummankin kulttuurin edustajat pyörivät omissa piireissään ja tuntuvat välttelevän toisiaan. Kuvaavaa tästä tilanteesta ovat korttelijaot ympäri Jerusalemia. 

Saimme tutustua tällä viikolla Betlehemiin ja samalla pääsimme näkemään elämää Palestiinalaisalueella. Vierailimme sokeille tarkoitetussa koulussa, joka tarjosi heille myös kodin huolehtivine aikuisineen. Seuraavaksi kävimme tutustumassa kehitysvammaisten hoitokotiin. Kummatkin paikat olivat hyväkuntoisia ja ammattitaidolla ylläpidettyjä. Kehitysvammaisten hoitokodin asukkaiden kuntoutuksen ja hyvinvoinnin tarpeet oli otettu todella hyvin huomioon. Oli sydäntä lämmittävää nähdä valtavassa pallomeressä makoilevia asukkaita. Kummatkin paikat olivat kristittyjen ylläpitämiä. Tuo työ alueella onkin erittäin tärkeää, sillä saimme kuulla, että kehitysvammaisilla on valitettavan huonot olot: monet joutuvat kadulle tai lähipiirinsä kaltoinkohtelemiksi. 

Tapasimme reissullamme myös arabimiehen joka kertoi elämästään palestiinalaisalueella. Mies tuli Jeesukseen uskovaksi vankilassa ja hänen elämänsä suunta kääntyi. Mies joka aikasemmin kivitti Israelin poliisia protestiksi Israelin hallintoa vastaan, sai silloin halun auttaa kärsiviä perheitä Betlehemissä. Hän alkoi jakamaan ruokaa ja tukea si
tä tarvitseville perheille. Hän jakaa omastaan, mutta saa myös lahjoituksia työhönsä muilta kristityiltä. Hän tekee tärkeää työtä niin muslimien kuin kristittyjen parissa.

Palestiinalaisalueella vieraillessa törmäsimme moneen epäkohtaan. Oli outoa kuulla, miten paikallinen ystävämme ei aamulla ollut saanut vettä kotiinsa. Alueen vesivarat ovat 100% käytössä ja Israel säädöstelee veden jakelua palestiinalaisalueella. Tuona aamuna säännöstely oli osunut ystävämme asuinalueelle. Mielenkiintoista oli myös kuulla miten kaikki posti tulee Israelin kautta palestiinalaisalueille, ja jakelu on todella hidasta.

Kuulimme myös että roskisten koot vaihtelevat alueittain: arabikortteleissa on kuulemma paljon pienemmät roskikset kuin juutalaisalueilla. Roskikset ovatkin usein ylitsepursuavia ja roskia lojuu pitkin katua. Suomalainen nenä ei ole tähän vielä tottunut. 

Beetlehemissä asuvan ystävämme juttuja kuunnellessa mietimme, miten usein asukkaiden kokemukset asuinalueensa turvallisuudesta ovat hyvin erilaisia kuin median luoma kuva asiasta. Alueella asuessaan näkee laajemman perspektiivin asioista kuin mitä uutisten antama, 
usein hyvin rauhaton, kuva on. Ihmisten elämä täyttyy yleensä arkisista toimista, eikä rauhattomuus näy niin vahvasti kuin mitä uutiset antavat ymmärtää. Paikallisten Beetlehemin asukkaiden kanssa keskustellessa kävi ilmi, että he pitävät asuinaluettaan melkoisen turvallisena.


Tässä nämä poiminnot tällä erää Jerusalemin reilun 30 asteen lämmöstä! :)

- Jenny & Janey -

2 kommenttia:

  1. Kärräskö Paul teitä skootterillaan Betlehemissä..? :D
    Voi voi..!! Tulee niin ikävä sinne nuita teidän juttuja lukiessa! Kertokaa koko keskuksen väelle sikamegasuperpaljon terveisiä!!! :)

    VastaaPoista
  2. Ei skootteril vaan apostolin kyydillä valitettavasti jouduttiin menemään sen kanssa siellä: :)) Mut hyvä, todel mielenkiintonen reissu silti! :DD Sanotaan terkut perille! -Janey&Jenny-

    VastaaPoista